Tanker fra en løbsarrangør

 

Igennem 6 år har jeg været medarrangør af Juleløbet Skamling, der har været op – og nedture henad vejen. Flere arrangører af events – og motionsløb kan nikke genkendende til tanken om at man flere gange griber sig selv i at tænke “Gid det dog snart er ovre”.. Det går dog over på dagen, eller i hvert fald når man efter løbet sidder med en fed følelse af at have gjort noget godt for en masse løbere. Det giver et skud motivation man skal huske på hele vejen igennem – selvom det er svært;)

 

Motionsløbescenen er blevet større og som med alt andet siger man farvel til nogle og goddag til nye bekendtskaber. Scenen har ændret sig og kravene til arrangørerne er blevet større, jeg vil over 2 indlæg prøve at skabe overblik over mine tanker.

Som løbeshopsejer oplever man løbesporten i Kolding på tætteste hold. Tidligere har der været diskuteret træning og niveauet blandt løberne i byen her på siden. Nu er tiden kommet til motionsløbene og vi starter med lidt iagttagelser, i en følgende blog, vil jeg kigge på de forskellige løb i Kolding, so stay tuned;)

Løbesporten har boomet de sidste små 10 år, man tror hvert år, at man har nået toppen, men det virker som om der stadig sker rigtig meget på området.

Bodyzen oplever det som løbeklinik/butik på næsten 7. år og en tæt tilknytning til Juleløbet Skamling gennem 6 år det samme.

Men Kolding er meget mere end Juleløbet, der findes masser af små og større motionsløb i Kolding og omegn. Nogle gamle, en masse nye, nogle motionsløb som vi kender dem, rigtig mange alternative med sjove tiltag. Juleløbet var faktisk et af de første “Fun Runs” i Kolding. Siden har der været forsøgt med forskellige extremløb, Bloddonorløb, Klovneløb, Mandeløb og senest City Trail. Det er meget spændende at følge med i den udvikling.

Naturligt nok betyder det også at gamle kendinge forsvinder fra landkortet, Koldings engang største løb; Kolding City ½ Marathon lukkede for et par år siden og trods forsøg, er det aldrig blevet genoptaget. Det er altid ærgerligt da der går en masse tradition og kvalitet tabt når gamle løb lukker. Af erfaring ved jeg/vi, at det tager nogle år at få, dels opbygget noget erfaring, få skruet et koncept sammen og økonomien til at hænge sammen. Dertil kan man ofte mærke når der er styr på tingene ved et løb, det er sjældent det lykkes i første hug. Dermed ikke sagt, at der ikke sker svipsere for de rutinerede;) Vi skal alle lære!

Trailsporten tager også hårdt fra land over hele landet, men er stadig en minoritetssport ift. antal deltagere ved de løb stillet op mod de store landevejsløb. Men en dejlig adspredelse og i virkeligheden bare gammel vin på nye flasker, vi har jo altid løbet i skoven og crossløb har været stor i flere omgange. Det adskiller sig godt nok ved at blive afviklet på større stier og åbne stræk, samt kortere distancer, fremfor trail, der ofte består af singletrack og lange distancer.

Cannonballløb fik deres debut for et par år siden og findes stadig, omend de ikke får helt så megen opmærksomhed. De ligger sig i baghjulet på de mindre løb ved at være gratis/meget billige, uden tidstagning, typisk uden forplejning – eller i et bagagerum. De benyttes rigtig meget af dem, der løber mange løb som træning, eller kæmper med “Klub 100” enten ½ marathon eller fuld distance.

Lige i rumpen følger de privat arrangerede trailture, bl.a. lokale Finn Thomsen har stor succes med sine ø-ture, her er fokus ikke på tider eller præmier, udelukkkende på hygge og fællesskabet.

En tendens der ses rigtig ofte, er bl.a. illustreret ved lukningen af Kolding City ½ Marathon.

Her måtte en af byens store foreninger trække stikket – sikkert af flere grunde, men en af dem, der dukkede op i dagspressen, var mangel på hjælpere. Foreningerne bløder medlemmer i disse år, det går ud over bl.a. motionsløbene, da det jo er dem, der skal trække løbene.

I kølvandet dukker så kommercielle interessenter op. Oplagt; Juleløbet Skamling, der har været arrangeret af Design & Idrætsefterskolen og Bodyzen i fællesskab, men nu er vokset ud af skolen og ender som en selvstændig enhed. Så skal der “tilkøbes” hjælpere (på den ene eller anden måde), det koster og da der kun er én til at betale, betyder det ofte at deltagergebyrerne stiger (Bliver ikke tilfældet ved Juleløbet i år!!). Samtidig betyder det også, at det er vigtigt, at der er økonomi i løbet, da der skal være noget at lave løb for året efter. Og selvom det er interessen der driver løbsarrangørerne, er det også vigtigt at der er lidt overskud, der kan retfærdiggøre de MANGE timers arbejde, der ligger i sådan et løb. Ved Juleløbet går vi også meget op i, at det er et kvalitetsløb, hvor der er et stort setup, med vores Julemandsportal, glögg & æbleskiver efter løbet og en konstant udvikling – det må nødvendigvis også koste, særligt nu hvor det bliver sværere og sværere at skaffe sponsorer.

Fremtiden for motionsløb!

Jeg ser, der vil komme en øget kommercialisering af motionsløbene, som vi bl.a. ser ved Colorrun, der jo er en kæmpe succes.

I virkeligheden bliver den nok to-delt, idet Cannonballs også vil opnå en øget fremgang, hvorimod foreningsløb (DESVÆRRE!!!) vil skulle kæmpe meget hårdere af ovennævnte grunde. Konkurrencen vil ikke aftage, løberne vil i stigende grad vælge de løb de skal løbe tidligt på året og satse på dem. Det betyder at arrangørerne hele tiden skal optimere produktet og videreudvikle. Der vil vi nok se hvem, der er gearet til at klare de øgede krav. Hvorvidt, der er for mange løb efterhånden, kan det tydeligt aflæses på deltagerantallene, vi har ikke længere de helt store løb i Kolding som Kolding City ½ Marathon og Koldingløbet er heller ikke så stort længere.

Der er jo fortalere for begge dele, personligt synes jeg det er fedt at komme ud til et stort løb med et stort setup med masser af stemning. Omvendt er de små hyggelige løb jo også en god oplevelse. Så der skal helt sikkert være plads til alle typer løb. De sidste år er trenden som sagt gået i retning af ”Fun Runs” og som en af initiativtagerne til Juleløbet, der var det første i Kolding og omegn, synes jeg jo de er fede, MEN som efterhånden ”gammel” løber, må jeg indrømme at jeg savner et godt gammeldags ”street race” i Kolding, hvor man ikke skal løbe igennem en vaskehal af sprøjtemalingkanoner, eller op og ned i diverse parkeringshuse mm. Simpelthen et løb hvor der skal løbes max og man kommer derfor.

Men mon ikke det også bliver moderne engang igen;)

Forårssæsonen er her – så op af sofaen og ud og løb, uanset om det er på asfalt, det ovale kontor, eller i skoven.. Don’t be a hater, det er fedt at løbe, uanset underlaget;)

PS. Alt ovenstående står 100% for egen regning, enkelte påstande kan være delvist rigtige, men det er jo meget populært med ”alternative facts” ;-P

Tak fordi du gad læse med!

About the Author

ChiefRunner

Owner/Coach

You may also like these