Løbesko anno 2020

- Et våbekapløb....

De sidste måneder, har der hersket en, til tider, ophedet debat ovenpå Ineos/Nike’s Sub 2h projekt, hvor Elouid Kipchoge som det første menneske kom under 2 timer på marathon (1:59:40).

Det har givet anledning til en ophedet debat, primært om den sko han løb i.. Her er mit take på problematikken.

Rekordforsøget skete....

...godt nok i et ikke godkendt setup (friske pacere hver 5km, væske/energi når der var brug for det, pace-car der holdt et pace, der gjorde det muligt at komme under – og andre hjælpemidler).

Rent sportsligt syntes jeg personligt ikke det har den store relevans, men som underholdning og ift. at se hvad et menneske kan – og så selvfølgelig for selve eventet, er jeg også fan.

Den mest diskuterede faktor, har helt sikkert været skoen Kipchoge løb i. Nike Alphafly er nyeste skud på stammen af Nike-sko med carbonplade indbygget. En trend de startede i 2016 og har forfinet siden. Det der er så specielt ved denne sko, er at den har 3 plader med foam imellem OG 2 airpods/bags. Tilsammen giver det et voldsomt bagspark og fremdrift, så man – samtidig med man lander i fuld balance under sig selv – får forøget sin skridtlængde markant – uden at bruge ekstra energi.

Der er lavet en del undersøgelser efterhånden på diverse universiteter og blandt idrætsforskere og udsagn, der i første omgang virkede som markedsføringsstunt (tog jeg personligt det også som) om en forbedring af løbeøkonomi på op mod 4%, bare på Vaporfly (den oprindelige sko), det er selvfølgelig ikke den reelle forbedring, den del er forskerne meget uenige om. Dog er de ret enige om at den giver mellem 2-3% forbedring, hvilket må anses som ret meget når vi er på det niveau. Hvis man tager udgangspunkt i at en bil kører X km/l, så gør skoen, at man kan løbe samme hastighed, uden at bruge mere energi – og i sidste ende løbe hurtigere, det kan vi alle forholde os til, er en ret fed forbedring!

En videnskablig undersøgelse viste, at 4% energibesparelse, svarer til 2,7% performanceforbedring – og uden at være matematiker, kan man godt regne ud at det er en ren gamechanger!

Så hvis vi går ud fra at det faktum, at Kipchoge har løbet i skoen siden 2016 hvor han vandt OL, så er han gået fra at være en 2:03-gut – til at være ham, der løb under 2 timer på marathon. Det er noget af en forbedring på 3 år - på det niveau.

Jeg mener at Henrik Them (tidl. Dansk eliteløber og nuværende vært på den anbefalelsesværdige ”Frontrunner” podcast) på et tidspunkt sagde, at 16 ud af 17 af de store marathons i 2018-19, er vundet af Nike-løbere, så snakker vi næsten om en Nike-liga – og at Nike pt. har vundet våbenkapløbet.

Det bliver hurtigt en rigtig nørdet snak med masser af videnskab, men også følelser, for hvor går grænsen?

Skal man give løbet frit og bare lade skoproducenterne udvikle uden restiktioner, for hvor ender vi så? Vi ved, at de her carbonblades bl.a. Oscar Pistorius havde på da han deltog i OL blandt ”ikke-handicappede” er i rivende udvikling og indenfor en årrække vil være så gode, at de vil slå løbere uden handicap med stor afstand! Skal det være fremtiden?

 

Jeg er all in for restriktioner, om det så er i form af en max stack height (såltykkelse), eller andet jeg ikke lige kan komme på. Jeg er ikke tilhænger af at forbyde bestemte materialer, for det indbyder bare til at udvikle noget tilsvarende. Hvis man f.eks. forbød carbon – så finder Nike, eller en anden, sikkert bare en plastic med samme – eller bedre egenskaber. I hvert fald syntes jeg vi har ramt bunden/toppen ved at indlægge airpods, der fungerer som en katapult.

Mit håb er at der bliver lavet nogle rammer, der kan udvikles indenfor – når nu vi er, hvor vi er. For grundlæggende, er jeg jo romantiker, der ikke ønsker udvikling bare for udviklingens skyld og finder stor glæde i netop løb fordi det er noget af det reneste konkurrence; ingen gadgets, techs: det er ”mano a mano” - nok også derfor jeg har stor kærlighed til cross.

Et par bekendte pillede et af mine argumenter fra hinanden (og underbyggede så alligevel min pointe), da vi diskuterede det på et tidspunkt hvor jeg postulerede at det næste skridt måske ville være, at det blev overført til – og derved fremtiden i f.eks. længdespring. Her sagde han, at det var der allerede restriktioner mod.. Cykelverdenen blev også bragt op som eksempel på en sport, hvor tech-udvikling har spillet en kæmpe rolle over årene – modsat kan man så sige, at samme sport findes der vildt mange restriktioner.. Triatleter griner jo ofte af ”UCI-legal”, hvor tri-cykler slet ikke er underlagt samme stramme bånd.

Hvordan kommer man så videre, skal rekorder slettes, sko forbydes, eller….?

Det er IAAF ved at diskutere og uden at insinuere noget, må vi bare konkludere, at stærke markedskræfter nok spiller ind i den beslutning. Når det er sagt, tror jeg heller ikke det er den rigtige løsning, men der må trækkes en streg i sandet og sige hertil og ikke længere. Lad os stoppe før Alphafly og noget, der minder om noget fra NASA!

Svømmeverdenen gik igennem det samme for 10 år siden med deres full suits, der fra den ene dag til den anden smadrede alt man havde troet på.. Mener der blev sat noget med 40 rekorder indenfor kort tid da de dukkede op. Så blev den leg stoppet ret hurtigt..

...Men hvordan ser fremtiden så ud?

 

Nike får selvfølgelig ikke lov til at hvile på laurbærrene og tage ”all the glory” til tid og evighed.

De andre skobrands er i fuld gang og da 2020 er OL-år, arbejdes der på højtryk.

Noget er kommet op til overfladen, andet lidt mere hemmelighedsstemplet.

Asics

Asics ”præsenterede” deres bud da Jan Frodeno smadrede Ironman Hawaii i oktober, New Balance har også en sko på trapperne, mens Adidas vist ikke helt er klar, men lur mig, de ER klar til OL-kval-stævnerne til foråret, for skoen skal være offentlig tilgængelig før OL for at måtte bruges.

Saucony

Mere aktuelt i min egen andedam (her forholder jeg mig KUN til offentlig tilgængelig info), har Saucony præsenteret Endorphin Pro (med carbonplade, en sko der ser rigtig spændende ud. Superlet, bouncy – en rigtig racesko.) og på sigt også en Endorphin Speed og Endorphin Shift, Du kan se meget mere til den her:

brooks running

Brooks har ikke helt kunne holde på hemmeligheden, da Desi Linden vandt Boston Marathon i 2018, var det ikke kun hendes letvægtsjakke, der vakte opsigt – det gjorde hendes no-name, sorte sko også. De så lidt chunky ud og den officielle forklaring var, at det var en prototype Brooks arbejdede på. Meget mere er der ikke sluppet ud – og det endelige design er det kun forhandlerne, der har fået et sneakpeak på – endda kun på en powerpoint-præsentation. Men jeg tør godt love, at de hurtige drenge og piger nok skal blive glade for den nye Hyperion Elite! Den lander i meget begrænset oplag i Skandinavien, lige omkring OL – dvs. omkring juli måned. Et meget lille oplag lander selvfølgelig også i Bodyzen;)

PS. Videoen nedenfor afslører en lille velbevaret hemmelighed - hvis du forstår spansk;)

Når al den snak om performancesko er overstået, må vi jo også konstatere, at for os almindelige dødelige motionsløbere, er det faktisk ikke så interessant, for 99% af tiden, tilbringes i en træningssko og hovedparten af os, er faktisk ikke stærke nok til at løbe andet end korte konkurrencer i disse sko.

Så opfordringen er som altid ”Er du stærk nok, kan du løbe i alt” - men træn med omtanke – det gælder også når du vælger tech, er det nødvendigt, eller kan jeg opnå det samme på en bedre måde?

Men jeg vil selvfølgelig gerne sælge et par Hyperion eller Endorphin til dig når den tid kommer 😉

God vintertræning!!!

/Nicolai

Kilder:

https://www.letsrun.com/forum/flat_read.php?thread=9697734

Frontrunner Podcast med Henrik Them

The Science of Sport Podcast